KayseriKültür Sanat

I. PINARBAŞI (AZİZİYE) SEMPOZYUMU (10–12 MAYIS 2018)

Erciyes Üniversitesi, Pınarbaşı Kaymakamlığı ve Pınarbaşı Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği I. Pınarbaşı (Aziziye) Sempozyumu 10-12 Mayıs 2018 tarihlerinde Kayseri Hilton Otel’de düzenlendi. Bölgenin maddi ve manevi kültür envanterinin gün ışığına çıkarılıp kayda geçirilmesi açısından büyük önem taşıyan sempozyum kapsamında tarih (İslamiyet öncesi ve sonrası, sözlü tarih), coğrafi yapı, turizm; dinî, sosyo-kültürel, ekonomik yaşam (tarım, hayvancılık ve madencilik), sanat tarihi, eğitim, spor, botanik ve ekoloji gibi başlıklar ele alındı.

Sempozyumda açılış konuşmasını Pınarbaşı Kaymakamı Semih Doğanoğlu yaptı. I. Pınarbaşı Sempozyumu ile bölgeye ait her türlü envanterin tespitinin hedeflendiği, bu bağlamda Pınarbaşı ve bölgesinin tarih, sosyo-kültürel ve ekonomik hayatı, coğrafi yapı, turizm ve biyolojik zenginlik gibi unsurların masaya yatırılarak kayıt altına alınacağı, gelecek nesillere de bu şekilde aktarılacağını belirterek Pınarbaşı’nın maddi ve manevi kültür envanterinin çıkarılmasını sağlamayı hedefleyen bu sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sempozyumdan Notlar;

Sosyal yapı olarak, Çerkes, Avşar ve 93 Muhacirleri kimi yerleşimlerde homojen, bazı köylerde ise karışık şekilde iç içe yaşamaktadır. 1861-1864 yılları arasında Pınarbaşı civarı ve Uzunyayla’ya Kafkas göçmenleri, Zamantı tarafına Avşar aşiretleri yerleştirilmiş, 1956 yılında Rumeli ve Balkanlar’dan gelen göçmen aileler ise Pınarbaşı’nın çeşitli mahallelerine yerleştirilmişler. (Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Altuncuoğlu, Uzm. Abdullah Erdoğan, Görsel Verilerde Pınarbaşı’da Sosyo-Kültürel Hayat)

Aziziye, bölge olarak Afşar aşireti, Kafkas muhacirleri ve kuruluşundan bir süre sonra buraya yerleştirilen Ermenilerden oluşan kozmopolit denilebilecek yapıda bir yerleşim yeri haline gelmişti. Dolayısıyla bölge sakinleri arasında pek çok konuda anlaşmazlıklar ve uyumsuzluklar yaşanmaktaydı. (Doç. Dr. Ayşe Pul, Ordu Üni., Ermeni Sevki Sürecinde Aziziye Kaymakamı Hamid Bey Hakkında Suistimal ve Yolsuzluk İddiaları)

Bu (at kültürü) kültürün 20. Asrın ortalarına kadar bütün canlılığı ile yaşarken birdenbire Çerkeslerin hayatından çekildiğini ve günümüze sadece birkaç fotoğraf, koşum takımı, kamçı ve bazı anıların kaldığını tespit ettik. (Doç. Dr. Abdullah Temizkan, Ege Üni., Çerkes Attan İnince)

Pınarbaşı (Aziziye): Bölgenin tarihi M.Ö. 590 yıllarına dayanmaktadır. Bugünkü Pınarbaşı ilçesi XIX. asrın ilk yarısında Sultan Abdülaziz döneminde “Aziziye” ismiyle kurulmuştur. 1926 yılında kış şartları ve uzaklık dikkate alınarak Aziziye Sivas’tan alınarak Kayseri’ye bağlanmıştır. İlçenin Aziziye olan adı, Cumhuriyetin ilanından sonra, hemen kıyısında uzanan alanda kurulu bulunduğu Şirvan Dağı’nın eteklerinden kaynayan pınardan dolayı Pınarbaşı adına dönüşmüştür. 1861-1864 yılları arasında Pınarbaşı civarı ve Uzunyayla’ya Kafkas göçmenleri, Zamantı tarafına Avşar Aşiretleri yerleştirilmiş, ilçe içerisine gelenler ise tepe mahalleyi seçmişlerdir. 93 (1877-1978) Osmanlı Rus harbinden sonra da Kars ve Ardahan’dan gelen göçmenler ilçeye iskân edilmişlerdir. 1956 yılında Rumeli ve Balkanlardan gelen göçmenler de Pınarbaşı’nın bir mahallesi olan Küçük Gümüşgün’e ve farklı köylere iskân edilmişlerdir.