GenelGüncelManşet

ÇEVRE İÇİN 101 YATIRIM

Başbakan Binali Yıldırım ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yapımı tamamlanan çevre yatırımlarının topu açılışını gerçekleştirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte Kahramanmaraş, Van, Sakarya, Mardin ve Samsun’da yapımı tamamlanan çevre yatırımlarının açılışını gerçekleştirdi. İçlerinde, atık su arıtma tesisi, kanalizasyon ve yağmur suyu drenaj tesisi, katı atık düzenli depolama tesisi, içme suyu şebekesi, güneş enerjisi santrali gibi yatırımların bulunduğu, yatırım tutarı 2,5 milyar lirayı bulan 101 farklı tesisin açılışını gerçekleştiren Başbakan Yıldırım ve Bakan Özhaseki, konuşmalarında çevre vurgusu yaptılar.

Çevre bilinci oluşturmaya yönelik yurtiçinde ve dışında konferans, sempozyum ve toplantılar yapıldığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da bu organizasyonları desteklediğini dile getiren Bakan Özhaseki, geçmiş dönemlerin aksine günümüzde hızlı üretim ve hızlı tüketimin çevreyi tehdit eden faktörlerden olduğunu söyledi. Özhaseki, “Daha yüzyıl öncesine kadar çevreyi korumak kolaydı. Herkesin kapısının önünü temizlemesi, çöp atmaması gibi temel kurallar yeterliydi. Sanayi Devrimi ile beraber tabir-i caizse mertlik bozuldu. İleri teknoloji, hızlı üretim ve büyük şehirleşme, dengeleri tamamıyla bozdu. Sosyal yaşamdaki devasa büyüme, yerleşme ve yapılaşma eko sistemi altüst etti. Tabiattaki dengeyi bozunca tabiat da bize doğal afetler, felaketler ile tepki vermeye başladı. Geçen yıl açıklanan Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli Beşinci Değerlendirme raporuna göre; Son 150 yılda Dünya yüzey sıcaklığı 1 derece arttı.  Bu sıcaklığı 2 derecede tutmak için gayret ediliyor. Bu rakam 3 veya 4’e yükselirse yeryüzü yaşanmaz bir hale gelebilir” diye konuştu.

“Türkiye Çevreyi En Az Kirleten Ülkelerden Biri”

Dünyada azalan tarım arazilerine de dikkat çeken Bakan Özhaseki, her yıl 100 milyon hektardan fazla tarım arazisinin yok olduğunu, bunun yarısı kadar da orman arazisinin tahrip olduğunu belirtti. Çevre kirliliğinin de doğal yaşama önemli ölçüde zarar verdiğini kaydeden Özhaseki, Türkiye’nin dünyayı en az kirleten ülkelerden biri olduğunu dile getirdi. Kirlilik oranlarında Çin’in yüzde 25, ABD’nin yüzde 15, AB ülkelerinin yüzde 15 gibi bir orana sahip olduğunu ifade eden Özhaseki, Türkiye’nin kirlilik oranının yüzde 0.7 seviyesinde olduğunu söyledi. Özhaseki, “Çevreyi en az kirleten ülkelerden birisi olmamıza rağmen uluslararası tüm anlaşmalara taraf oluyor, sorumluluk alıyoruz. 2004 yılında BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ni imzaladık, 2009 Kyoto Protokolü’nü imzaladık, 2016’da ise Paris Anlaşması’na taraf olduk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak her projemizi doğayı merkeze alarak gerçekleştiriyoruz.

Ülkemizi çöp dağlarından kurtardık. 2018 itibariyle katı atık düzenli depolama tesislerimiz 50 milyon vatandaşımıza hizmet veriyor. 2002’de ülkemizde 145 atık su arıtma tesisi varken bu sayı bugün 967’ye yükselmiş durumda. Denizlerimiz daha temiz hale geldi. Temiz denizin simgesi olan mavi bayrak sayımızı 151’den 444’e çıkardık. Bu sayıyla ilk üçte yer alıyoruz. Bakanlığımızca yapılan çalışmalar çerçevesinde 2017 itibariyle atık sektöründe 60 bin kişiye istihdam sunuyor, ekonomiye ise 3,5 milyar TL katkı sağlıyoruz. 2023 hedefimiz ise 100 bin kişiye istihdam ve ekonomiye 10 milyar TL katkıdır” ifadelerini kullandı.

‘Sıfır Atık’ İsrafın Önlenmesini Kapsayan Bir Hedeftir

Konuşmasında, atık yönetimi ve geri dönüşüm konularına da değinen Bakan Özhaseki, bu konuda Bakanlık tarafından hayata geçirilen “Sıfır Atık” projesinin önemine işaret etti. Özhaseki, “İsraf bizim medeniyetimizde kınanan ve hoş görülmeyen bir hadisedir. Peygamber Efendimiz ‘Nehirde abdest alsanız bile suyu israf etmeyiniz’ hadisi ile bu noktadaki değişmez kıstası ortaya koymuştur. ‘Sıfır Atık’ israfın önlenmesini kapsayan bir hedeftir. Bu noktadan hareketle sıfır atık yaklaşımını hayata geçirmek için öncelikle Bakanlığımızda çalışmalara başladık. Hem Cumhurbaşkanlığı Külliyesi hem de Bakanlık binamızda öncelikle atık kaynakları ve türleri belirlendi. Değerlendirilebilir atıkların kaynağında ayrı toplanması için kumbaralar yerleştirildi; yemek ve ekmek artıkları hayvan barınaklarına gönderildi, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinde bulunuldu” ifadelerini kullandı.

Sıfır Atık projesinin uygulamaya konduğu son bir yılda elde edilen verileri de paylaşan Özhaseki, “101 ton kâğıt-karton atık, 28 ton plastik atık, 5.8 ton cam atık, 5 ton metal atık, 5.2 ton organik atık, 2 bin 110 litre bitkisel atık yağ, 780 kg madeni atık yağ ve 2 ton yemek ve ekmek artıkları olmak üzere yaklaşık 150 ton değerlendirilebilir atık kaynağında ayrı toplanarak ekonomiye kazandırılmıştır. İnşallah 24 Haziran’da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Meclis’te de AK Partimizin zaferiyle beraber çok daha büyük hizmetlerin önü açılacaktır” diye konuştu.

Bakan Özhaseki Dünya Çevre Günü’nde Çocuklarla Geri Dönüşümü Konuştu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni ziyaret eden çocuklarla geri dönüşüm projelerini konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle düzenlenen etkinliklere katıldı. Önceki gün 101 ayrı çevre yatırımının açılışını Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte gerçekleştiren Bakan Özhaseki Dünya Çevre Günü’nde de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde çocuklarla bir araya geldi.

Özhaseki: “Bu Yıl 2 Bin 500 Kamu Kurumu Sıfır Atık Projesine Katılacak”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Cumhurbaşkanlığı’nın himaye ettiği “Sıfır Atık” Projesinin günün öne çıkan konularından biri olduğu etkinlikte geri dönüşümü yapılan malzemelerden ortaya konulan sanat eserleri sergilendi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde yer alan Sıfır Atık alanında Emine Erdoğan ve etkinliğe katılan çocuklarla birlikte incelemelerde bulunan Bakan Özhaseki, Sıfır Atık uygulamasının kısa süre içinde genişleyeceğini duyurdu. Önümüzdeki yıldan itibaren proje kapsamında üretilen ve yoğun talep gören kompostların belediyelerden temin edilebileceğine dikkat çeken Özhaseki, “Eylem planımız içerisinde bu sene, 2 bin 500 kadar kamu kurum ve kuruluşu, yoğun olarak insanların bulunduğu yerler, havalimanları, hastaneler, okullar, alışveriş merkezleri var. Bu yılsonuna kadar belirlediğimiz bu alanlarda Sıfır Atık Projesini hayata geçiriyoruz. Eylem planımız içerisinde belediyelerimizle eğitim faaliyetlerimizi başlattığımız gibi yardımlarımızı da yapıyoruz. Belediyeler evlerden atıkları ayrıştırarak alacaklar. Haliyle insanlar evlerinde kâğıtları bir tarafa, camları bir tarafa ayırarak atacaklar. Örneğin bir karpuz kabuğu ile kağıtlar aynı yere atılmayacak. Bu iş, evlerde başlıyor, çocuklarımızda başlıyor. Çocuklarımız bu atıkları ayrı poşetlere koyacaklar. Sonra da bunlar belediyelerimizin belirlediği geri dönüşüm tesislerine ulaştırılacak. Bu aşamadan sonra üretilen gübreleri belediyelerimiz vatandaşa bedelsiz olarak dağıtacak. Herkes belediyelerimizden gelecek yıldan itibaren kompostlarını ücretsiz olarak alacak” açıklamalarını yaptı.