EğitimGenel

Genç istihdamında 2 büyük adım

Hükümetin istihdam konusunda, gençliğe odaklı iki yeni programı mevcut: biri kupon yöntemi, diğeri ise üniversite öğrencilerinin okudukları illerde yaz aylarında istihdam edilmesi.

Her ikisi de İŞKUR ile yürütülecek olan programlardan, kupon yöntemi ilk defa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 2017 yılı sonunda gerçekleştirilen İstihdam Şurası’nda dillendirilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada; “Ne istihdamda ne de eğitimde olanların istihdam edilebilirliklerinin arttırılması ve aktifleştirilmesi için tedbirler hayata geçirilecektir. Mesleki Eğitimde Kupon Yöntemi pilot olarak uygulamaya geçirilecektir. Özellikle temininde güçlük çekilen mesleklerde ve nitelikli işgücü gerektiren bilişim sektöründeki mesleklerde gençlerin akredite edilmiş mesleki eğitim sağlayıcılarından kendilerine uygun zaman ve şartlarda esnek şekilde eğitim almaları sağlanacaktır. Bu eğitimlerin ücretlerini İŞKUR ödeyecek olup, eğitimleri aldıktan sonra gençlerimizin hemen istihdama katılmalarını sağlamak için eğitim kurumlarından belirli seviyede istihdam garantisi taahhüdü alınacaktır.” demişti.

Kupon Yöntemi ile gençlere 10 bin liralık eğitim desteği

Yeni uygulamada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı ile geliştirdikleri ortak proje ile gençlere 10 bin TL kupon yardımı yapacak. Yapılacak bu yeni yardımının amacı, nitelikli personel ihtiyacını karşılamak ve işsiz vatandaşa nitelikli iş imkanları sunmak. Söz konusu proje ile geleceğin meslekleri olarak görülen bölümlerde çalışmak isteyen gençler artık hayallerini gerçekleştirebilecek. Bu yüzden gerekli eğitimlerin alınabilmesi için devlet gençlere 10 bin TL yardım sağlayacak. Bu sayede gençlerin önü açılarak nitelikli işlerde istihdam edilmeleri sağlanmış olacak.

Sistem şu şekilde işleyecek:

Uygulama İŞKUR tarafından yürütülecek. Mesleki eğitim almamış ve iş bulamayan gençler İŞKUR’a müracaat edecek, kayıt olacak. Gençlere, başta bilişim sektörü olmak üzere geleceğin mesleklerini öğrenmek için eğitim verilecek. Eğitimleri özel kurumlar verecek ve eğitimin içeriğini işverenler belirleyecek. Yeni modelle işverenlerin talep ettiği nitelikli işgücü yaratılacak. Eğitim görecek gençlere devlet 10 bin TL değerinde kupon verecek. Gençler bu kuponları eğitim kurumlarında kullanarak, istedikleri yerde ve istedikleri şartlarda eğitim alabilecek. Eğitim görenlere cep harçlığı da verilecek. Eğitim sonrası gençler işe yerleştirilecek.

“Gençlerin istihdamına odaklandık”

Mesleki eğitimle alakalı olarak yeni bir açılıma gittiklerini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik önceki Bakanı Jülide Sarıeroğlu, önümüzdeki dönemde özellikle geleceğin meslekleri diye adlandırılan alanlarda gençlerimizin istihdam konusuna odaklandıklarına vurgu yaptı. Sarıeroğlu açıklamasına şöyle devam etti: “Bu odaklanmamızı yine gençlerin gözünden ve dilinden gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Gençlerle oluşturduğumuz odak grup çalışmalarımızdan çıkan sonuçlara göre politikalarımızı belirledik. Yetim aylıklarının işe girdikleri zaman kesilmesinden şikâyet etmişlerdi. Kayıtlı olarak çalıştıklarında yetim aylıklarının kesilmemesini sağladık, yaptığımız yasal düzenlemeyle. Dediler ki ‘İŞKUR belli formatlarda mesleki eğitim veriyor ama biz daha esnek, kendimize uygun, farklı alanlarda ve yenilikçi eğitimler de almak istiyoruz.’ Biz de bunun için kupon yöntemini uygulamaya başlıyoruz. Temmuz ayından itibaren 10 bin TL’lik bir kuponla gençlerimizin kendi istedikleri zaman dilinde, kendi istedikleri eğitimlerde ve formatta, hangi seviyeye ulaşmak istiyorlarsa ona uygun olarak rahat bir şekilde eğitim almalarını sağlayacak olan kupon yöntemini başlatıyoruz.”

Üniversitede okuyan gençlere çalışma imkânı

Sarıeroğlu, “500 bin gencimizi sosyal çalışma ile tanıştıracağız. 2023 yılına kadar her yıl, 81 ildeki üniversitelerimizin 18-25 yaş aralığındaki öğrencileri ilk defa sigortalı yaparak sosyal sigorta sistemine de dahil etmiş olacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

18-25 yaş arası gençler okudukları üniversitelerin bulunduğu şehirlerde daha fazla katma değer üretmeleri ve eğitim hayatlarına daha fazla katkı sağlamaları doğrultusunda sosyal çalışma programı uygulamaya konacak. Belediyelerin kampları, sosyal etkinleri, sevgi evleri ya da huzur evleri gibi kurumlarda yaşlı bakımı, ağaç dikimi, mentörlük, eğitmenlik, sosyal hizmetler gibi alanlarda iş imkânı sağlanacak ve gençlerin sigortalılıkları başlayacak. Her yıl programdan 100 bin gencin faydalandırılması hedefleniyor. Asgari ücret alacak gençler, yaz aylarında 3 ay süre ile çalışacaklar.